Haninge Hundhälsa

 

​Varför simträna sin hund?

Simträning för hund används både för rehabilitering samt friskvård. Genom simträningen får din hund träna upp sin muskulatur utan någon större belastning på lederna.

Simningen passar alla friska individer i förebyggande syfte. Denna motionsform är bra för att stärka och bygga muskulaturen samt för konditionen. Den hjälper till att bibehålla en god rörlighet, vilket kan förebygga skador och ett tidigt åldrande.

För den arbetande hunden, som ofta kan jämföras med en elitidrottare, kan man med hjälp av simningen bygga upp den goda muskulatur och kondition som den behöver för att orka prestera under hård fysisk och mental belastning. Med vår jetstråle kan man öka motståndet för den vältränade individen.

För sällskapshunden är simning också en stimulerande och rolig motionsform.
Den överviktiga hunden kan man träna på ett skonsamt sätt.

I rehabiliteringssyfte har man länge använt sig av simträning både före och efter en skada eller operation. Simningen bidrar till att förkorta konvalescenstiden.

För hundar med ledproblem som t ex artros och höftledsdysplasi, är det extra viktigt att man stärker muskulaturen runtom leden. Med hjälp av simningen kan man göra detta på ett skonsamt sätt.

För hundar som redan har symptom av ledproblem kan detta leda till en ökad livskvalitet och de som ännu inte uppvisat symptom kan simningen motverka framtida problem.

Hur går det till hos oss?

Hundar som rehabiliteras simmas med personal, då det är mycket viktigt att simningen utförs på rätt sätt. Vill man sedan fortsätta att underhållssimma sin hund, eller friskvårdssimma kan man vara med i simklubben. Läs mera under simklubben.

Först provar vi ut en passande flytväst. Västen är till för att hunden ska känna sig trygg och hjälper de som har svårt med simtekniken att hitta den fortare. Hunden får antingen gå i via rampen eller så lyfter vi lugnt och försiktigt i hunden. Detta anpassas till vad som passar din hund bäst.

Hunden simmas till att börja med i korta intervaller, för att sedan ökas ut i längre simpass. Detta inger ofta en trygghet i poolen. Hundens kropp får även en chans att återhämta syre, samt transportera bort mjölksyra. Längden på intervallerna anpassas efter om hunden är under rehabilitering eller frisk, samt kondition och hur hunden reagerar mentalt på miljön.
 

Att tänka på inför simning:

- Se till att hunden är ordentligt rastad.
- Inte ge hunden mat de närmsta timmarna innan simpasset.
- Vi har leksaker som går att låna, men har hunden någon egen
favorit hemma kan denna tas med.
- Det kan också vara bra att ha med hundens favoritgodis.
- Avbokning ska ske inom 48 timmar.

Simklubben

Simklubben är till för dig som vill friskvårds-, alternativt underhållssimma din hund. Här sköter du din hunds simning själv. För att vara med i simklubben simmar hunden alltid först med hjälp av personal och tar ett simkörkort. Detta för att man ska få information om hur man använder anläggningen samt få hjälp med att lära hunden simma i bassäng. Även hundar som är vana simmare kan ibland tycka att simma i bassäng är lite märkligt precis i uppstarten. Personalen hjälper dig med upplägget på simningen som är individanpassat. Hur många tillfällen det blir med personal är individuellt.

Det finns olika kort i simklubben:
Årskort 2ggr/veckan
Årskort 1ggn/vecka
Halvårskort 2ggr/vecka
Halvårskort 1ggn/vecka
Klippkort 10ggr och 20ggr

Ett simtillfälle är max 45 minuter i poolen, efter avslutad sim kan man duscha och torka sin hund
i lugn och ro. För mer information kontakta oss. För priser se prislista.

Avbokning ska ske inom 48 timmar annars kryssas ditt kort. Korten är personliga (du kan inte ge bort eller sälja ditt kort) Och återköps ej av oss om inte din veterinär understryker att hunden ej bör simma.


Våra pooler
Vi har två stycken pooler som båda används som rehabilitering och friskvårdssim.
Båda poolerna har en fast ramp från golvet upp till poolkanten, och en höj- och sänkbar ramp i poolen.
Temperaturen i lilla poolen är 24 grader i vår stora pool är den ca 20 grader varm. Har du en hund med utbredd artros rekommenderar vi att man simmar i den varma poolen om man kommit upp i tid. 

Stora poolen

Vår stora pool är 7 ½ x 2 ½ meter. Den har ett djup på 1,40 meter och är gjord i rostfritt stål. I denna pool har vi en jet-stream, som ger ett motstånd i form av strömt vatten. Detta motstånd går att variera steglöst beroende på vilken kondition hunden är i.

Varma poolen

Vår andra pool har väggar helt av glas, och är 4 x 4 meter, och 1,30 meter djup. I denna har vi möjlighet att studera hundens rörelser under vattnet och bedöma hur hunden simmar.